torstai 28. huhtikuuta 2011

Nenän käyttöä ja uusia lajeja.

Tehtiin tänää vaan pienimuotonen treeni kotona, koska illalla on Savonlinnan palveluskoirayhdistyksen nuorisojaoston kokous, ni enpä kerkee kentälle. Pitkälle lenkille koirat pääsee toki, mutta treeniä ei tuu enempää. Lunan kanssa otettiin lelun hakemista häiriöllä (tosin nakin ei ollu tarkotus olla häiriö vaan palkka). Eli otin koiran perusasentoon ja pyysin hakemaan lelun. Jostain syystä tää ei auennu millään Lunalle, vaikka ollaan tehty sitä miljoona kertaa. Nakin tuoksu oli aivan liian suuri häiriö neidille. Se vaa pomppi mun ympärillä ja koetti tarjota jos jonkun näköstä toimintoa kattomatta edes koko lelua, vaikka koetin sitä aluks innostaa ja leikittää. Okei tauko, koetin jakaa tän pienempiin osiin, eli ensin palkka pelkästään lelun luokse menemisestä. Noh ei onnistunu tämäkään, koska koira ei liikahtanukkaa mun jalkojen juuresta. Sitte koetin ottaa sen sivulle, käsky "odota" ja vein nakin lelun päälle. Vähä niinku targetille menon opettaminen, mutta ei. Neiti ei tajunnu että koko lelun päällä oli nakki vaikka heiluttelin sitä ja se selkeesti katto nakkia. Tässä vaiheessa meinasin vaipua epätoivoon. Vähän kyllä myös hihitytti koska Luna oli todella hellyyttävä näky kun se yritti kaikkensa.

Kokosin kuitenki itteni ja otin uuden yrityksen. Koira perusasentoon ja lelun heitto. Luna ampas juoksuu ja palas lelu suussaan. JIPPIII! Nakkia tuli oikeen urakalla. Muutama toisto tätä ja sen jälkeen lelun hakeminen ilman heittoa. Nyt kaikki suju ku tanssi. Se hoksas että lelua tuomalla saa nakkia. Palkkasin aluks pelkästään siitä, että se kulki muutaman metrin mua kohti lelu suussa ja lopulta sain sen tulemaan käteen asti. Siis olihan tää mun oma moka, en voinu kuvitellakkaan että nyt kun palkkana ei ole itse lelu, niin homma menee näin hankalaksi. Täytyy kyllä myös todeta, ettei Luna aina oo mikää iha järjenjättiläinen. Se ei nimittäin meinannu  löytää edes nakkia lelun päältä, vaikka koetin kovasti sitä sille näyttää. Noh onnistuttiin kuitenkin ja huomenna uus treeni, toistoja toistoja ja toistoja! Ei me olla Lunan kanssa pitkään aikaan otettukkaan mitään uusia juttuja, treenattu vaa vanhoja, jotka se jo osaa. Pitäs kyllä useemmin keksiä uusia hommia, eikä vaa aina hioa perustaitoja. Pyöräilyä yms. ei voi nimittäin oikeen laske älylliseks työskentelyks :D

Me aletaan treenata jälkeä nyt enemmänki, luin siihen tosi hyviä vinkkejä Kennel malinutsin sivuilta.
Oon myös joskus aikoja sitten ostanu sellasen kirjan, oisko sen nimi ollu Koira harrastuksen ABC tai jotain siihen suuntaan, jossa kerrotaan kaikista lajeista mitä koiran kanssa voi kisata/treenata. Niinpä päätin avata sen ja ettiä jonkun lajin, jota me voitas Lunan kanssa alkaa treenaamaan. Tulin siihen tulokseen että jälki on meijän seuraava juttu. Siellä oli muitaki mielenkiintosia variaatioita jäljestämisestä ja etsimisestä kuten esine-etsintä ja pelastusjälki. Ne tuntu sellasilta ehkä meille sopivilta, haku ehkä myös. Tätä täytyy sumplia, ja kysellä mitä ne tekee palveluskoiratreeneissä tuolla yhdistyksessä. Esine-etsintä alotetaan jo nyt omin avuin.

Maija on kyllä siinä oikeessa että treenit kannattais aina etukäteen suunnitella hyvin, mä ku vaa oon sellanen tekemällä ja kokeilemalla oppii. Teen ensin, sitte mietin että mikä meni vikaan. Etenki Lunan kanssa pitäis suunnitella, koska se ei ymmärrä mua samalla tavalla kun Detta, toisaalta se ei myöskään opi mun mokista vääriä temppuja. Tuntuu että Detta hoksaa samantien mitä tarkotan ja tekee just niinku haluan. Noh, mutta varmasti tuun tekemää paljon virheitä, otetaan sitte niistä opiks :D

Detan kanssa otettiin tänään seisomistreeniä, siis pelkkää sitä koska en edelleenkään oo varma esitänkö sen mätsärissä. Kai sitäki vois kokeilla. Ravatessa Detta pomppii ilosesti mua päin ja miettii että mikähän tää hauska leikki on, joten sitäki pitäs treenata. Seisominen menee jo tosi kivasti, tosin en tiiä mitä tapahtuu ku joku kiva setä tai täti koskee siihen. Todennäkösesti Detta ottaa ilohepulit :D Jokatapauksessa oon menossa sinne mätsäriin kun oon siellä sen nuorisojaoston mukana, joten ei kai siinä mitään menetä?

Lopuks tein molemmille koirille (erikseen) nakkienpiilotus leikin. Eli piilotin olkkarin täyteen nakkeja, sanoin etsi ja istuin sohvalle kattomaan telkkua :D Luna löytää kaiken hetkessä, Detta taas ei oikeen ymmärrä että sen nenän voi nostaa lattiasta. Vaikeuksia tuottaa sellaset nakit, jotka on suunnilleen polvenkorkeudella, mutta uskon että se kehittyy. Lunan kanssa ollaan tehty niin paljon haisteluhommia ja sen huomaa myös siitä kuinka nopeesti ja hyvin neiti löytää kaikki mun piilottamat asiat.

Lunasta saattaa sittenki tulla palveluskoira!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti