keskiviikko 14. syyskuuta 2011

We had to get rid of the kids! The dog was allegic.

Oon viime aikoina ehtiny treenata aika paljon. Joka päivä jotain pientä ja oikeita treenejä 2-4 viikossa, kuulostaa ehkä jonkun mielestä vähältä mutta meille se on paljon. Treeniksi en siis laske esim. pelkkää nenärataa kotona. Noniin sitte pitäs kertoa jotain näistä menneistä treeneistä. Alotetaan Detasta, se on edistyny tosi paljon, enkä tällä hetkellä nää ollenkaan mahottomana kevään toko-kisoja. Seuraaminen menee just eikä melkeen niinku pitää, ei tosin vielä montaa askelta, mutta paikka on just mun haluama. Kiitos vielä Maijalle vinkistä, jossa jalostetaan perusasento seuraamiseksi, meillä ainakin toimii molemmilla! Samalla varmistuu myös se että koira laskee pepun joka kerta kun pysähdyn.

Mitäs muuta? Niin suoritettiin Detan kanssa meijän ihka ensimmäinen paikkamakuu toissapäivänä. Kotona ja täydet 2 min. Voi sitä juhlan määrää, kun se onnistu, ja ois onnistunu vieläkin pidemmän ajan. Kentällä oon ottanu suhteellisen pitkiäki aikoja, mutta palkkailemalla koko ajan. Loppu palkkaa ollaan alettu treenailemaan ruualla. Eli ruokakippo viereen ja 2-3 juttua joista normaalisti palkkailen kaikista putkeen ja vapautus ruualle. Toimii kivasti :) Mutta kaikkein tyytyväisin oon tohon, että seuraaminen alkaa oikeesti luonnistua! Meinasin jo menettää toivoni sen kanssa, vaikkei sen pitäis olla millään tavalla vaikeeta.

Huomenna meillä on ihka ensimmäinen agitunti ja jännittää jo nytte miten meillä menee. Tänää meinasin ottaa muutaman kiertämisen ja siivekkeiden läpi juoksun, ehkä myös vähän putkea. Se auttaa varmasti huomista, kun Detta muistaa että ahaa tää oli tää homma. Huomenna lisää infoa, että miten meillä meni. Onneks Maarit on niin ihana ja ymmärtää myös Detta.murkkua.

Ollaan viikon aikana lenkkeilty metsässä Himban ja Heidin kanssa, äsken käytiin sienessä, tehty nenäratoja, kotitottisteltu ja shoppailtu kaikkea turhaa.


Pinkki panta on Detalle, Sininen Lunalle, sopii muuten tosi kauniisti tummanruskeeseen turkkiin ja puolikuristava myöskin Lunalle. Noi muut oli ehkä enemmän hupiostoksia, joita voi käyttää esimerkiks kaupunkikävelyillä, mutta toi puolikuristava on oikeesti laadukas eikä humpuukkia. Ostin myös kasapäin leluja 0.99 € / kpl.


Toki oli saatava myös pantoihin sopivat hihnat...


Tällasen kyltin bongasin yhestä sisustuskaupasta, oli niin hauska, että oli pakko kuvata!


JA VIELÄ TEILLE JOTKA LUETTE MUN BLOGIA KYSYMYS: MITEN SAAN MAAILMAN ENERGISIMMÄN DOBERMANNIN KÄVELEMÄÄN KAUNIISTI HIHNASSA?????!!!! Tuntuu ettei mikään toimi. Oon vaihtanu suuntaa, nykässy pannasta, pysähtyny, pyytäny sivulle ja kokeillu siis ihan kaikkea mahollista. Plaah käytiin myös yhellä maksullisella kurssilla, jossa koirat mukamas aina oppi kävelemään kauniisti. Homman nimi oli ketjukaulain ja nykäse löystä -taktiikka, jota en halua koiraani käyttää. Ja tollakaan taktiikalla se ei kävele nätisti kun hetken. Nyt ollaan siis toimittu niin, että vasta sitten liikutaan kun koira on nätisti sivulla, koira kyllä tulee siihen, mutta ampasee samantien kun liikun niin kovaa eteen kun pääsee. Yks päivä tehtiin tätä 1,5 h tuntia putkeen, eikä mun älykäs koira siltikään tajunnu että kun menee nätisti pääsee eteenpäin. AUTTAKAA SIIS MUA! Oon valmis näkemään vaivaa, ja tekemään mitä tahansa. En haluais käyttää sillä kuonopantaa, vaikka helppoa se ois. Kaikki neuvot on tervetulleita.

8 kommenttia:

  1. Jos kokeilisit naksutinta hihnakävelyn kanssa? Ruoka vois myös rauhoittaa häseltävää koiraa? Ja kolmas vinkki: pitkät pitkät hermot ja he******ti aikaa.

    VastaaPoista
  2. Ei auta naksu, kokeiltu on. Nimenomaa ku sitä ei kiinnosta ruoka, siks ei kiinnosta myöskää naksun ääni. Vaikka juustopala (normaalisti menee sekasin ku haistaa sen) ois sen nenän eessä ni keskittyy vaa pomppimisee ja hepulointii...

    VastaaPoista
  3. Laita sille lenkille sekä valjaat että panta. Valjaissa saa vetää ja kiskoa. Kiinnitä hihna pantaan tietyksi pätkäksi (alkuun esim. 20 metriä), ja sen kävelette nätisti, tuli mitä tuli. Meillä on tähän oma käsky, joka on - ylläripylläri - "nätisti". Oon opettanut sen ihan kontaktin kautta, se on vähän niin kuin seuraamista, mutta löyhää sellaista, enkä vaadi katsekontaktin pitämistä koko aikaa. Mutta kiskoa ei saa, eikä edetä pois siitä jalan vierestä. Otat vaan ihan törkeän tiukan natsilinjan sen kanssa, etkä välipalkkaa ennen sitä 20 metriä muuten kuin rauhallisella hiljaisella kehulla, ja jos meinaa levähtää siitä kehusta, niin uusi käsky. Aina yhden onnistuneen pätkän jälkeen kytket hihnan suosiolla valjaisiin, ja annat itsellesi ja koiralle hengähdysaikaa. Sitten taas uutta putkeen. Vaihtele koko ajan sitä matkaa, mikä kuljetaan nätisti, välillä se on pidempi, välillä lyhyempi. Ja pidennä myös rohkeasti, toki sitten, kun se oikeasti osaa esim. sen nätisti-vihjeen. Jos koira tekee virheen, tai on tekemässä, huomauta sille siitä (esim. victoria stilwell -tyyppisellä älähdyksellä). Älä kuitenkaan tee siitä mitään tokojuttua, vaan olet itse ihan neutraali ja rauhallinen, etkä auta sitä koiraa muuten kuin sanomalla sille vihjeen ja ehkä kehumalla välissä. Jos oot Jyväskylässä joskus voidaan katsoa livenä... :) Ja tietty hyvin menneen pätkän jälkeen pitää palkata, mutta jos koiraa ei ruoka kiinnosta, voi sen palkata ihan vain vapautuksellakin.

    VastaaPoista
  4. MEillä on myös toi nätisti :D hahah täysin sama. Koira ku ei ota tippakaan kontaktia pihalla, sillä on ilmeisesti tällä hetkellä joku järkky murkku, koska kesällä se osas oikeesti ajoittain kävellä kauniisti. Täytyy kyllä tosiaan joskus kokeilla yhessä, ku tällä hetkellä tuntuu ettei kukaan osaa auttaa mua. 20 metriä on meille aivan liian pitkä matka, Luna ei pääse poukkoilematta ees yhtä askelta. Toi natsilinja toimis, mutta kun ei se koira kävele nätisti siinä vieressä vaikka oisin millanen natsi, eikä tosiaan ota kontaktia:D Se vetää koko ajan ja ei kai sillon voi edetä? Miten tällasessa tilanteessa toimitaan? Siis miten saisin sen tolla natsiudella kävelemään hienosti, mitä pitäs tehä? Treenatessa se kyllä kävelee vaikka päällään, mutta lenkkitilanne on täysin eri. Toi valjas panta homma kyllä kuulostaa hyvältä, vielä ku hoksaisin miten ton sais oikeesti toimimaan tällä duracel-koiralla.

    VastaaPoista
  5. Ei siinä muu auta, kuin lähteä tekemään niitä kontaktiharjoituksia siinä lenkkitilanteessa. Nakkia taskuun, ja toimit kuten edellä kirjoitin, mutta oletkin paikallasi - aluksi esim. 15s, vahvistat jokikisen kontaktin, mutta älä houkuttele, vaan anna koiran olla oma-aloitteinen. Jos jää tuijottelemaan tai kiskomaan, keskeytät sen välittömästi esim. liikkumalla toiseen suuntaan. Koira pitää siis saada aktivoitumaan sinua kohti, ei ympäristöä kohti! Sitten teet vähän pidempiä kontaktiharjoituksia, 30s ja 1min. Ja välillä kuljetaan eteenpäin, valjaissa - noiden kontaktitreenien aikana pistät hihnan pantaan. Kun Luna kykenee minuutin ajan ottamaan kontaktia ja syömään kiinnittämättä huomiota ympäristöön, alat tehdä samaa liikkeessä. Älä vaadi noissa alkutreeneissä kestoa kontaktiin, vaan palkkaat jo nopeasta vilkaisusta itseäsi kohti. Eli vähän sheippaustreeniä samalla. Ja liikkeessä alat taas käyttää sitä nätisti-käskyä. Taas pikkuhiljaa matkaa pidentäen. Oleellista on kuitenkin, että koiran väärintekemisellä on oltava selkeä seuraus, sillä Lunalle on todennäköisesti vähintään yhtä palkitsevaa poukkoilla ja ihmetellä taivaan lintuja kuin syödä nameja. Eli jos se ei keskity sinuun ja sinun palkkioihin, se ei saa päästä palkkaamaan itseään muillakaan tavoin silloin, kun harjoitellaan, mistä siis merkkinä panta+hihna.

    Tsemppiä, kuulostaa kyllä murkkuilulta, mutta kannattaa sille kouluttaa parempaa käytöstä kaikesta huolimatta! :) Meilläkin Liinan kanssa olen ollut tässä nätisti kulkemisessa ihan natsisika, kerran menetin hermoni noihin ihan totaalisesti ja päätin, että nyt muuten kuljette siinä vieressä nätisti ettekä prkl poukkoile minnekään, ja nehän kulki. Oho.

    VastaaPoista
  6. Hei, missähän päin näit tuollaisen Rid of kids -kyltin? :) Näin vastaavan pelkällä tekstillä pari viikkoa sitten yhdessä näyttelyhäkissä ja jäin himoitsemaan itselleni, silloin en tajunnut käydä kysymässä häkin omistajalta. Nettikaupoista ei ole ainakaan vielä tärpännyt. T. Heini

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi on Savonlinnan Amanda B:stä. Uskoisin että netistä saa tilattua :)

      Poista
    2. Okei, kiitti tiedosta! Vaihdoin tietokonetta ja taisin vahingossa laittaa yhden hakusanan erilailla, niin heti alkoi kylttejä löytyä - ebaysta tosin :) Enköhän mä jostain mieleisen löydä. *H*

      Poista