perjantai 27. toukokuuta 2011

Uusia juttuja.

Eilen en jostain syystä saanu itteäni kentälle treenaamaan, joten päätin tehä sen olkkarissa :D Viikonloppuna ois tarkotus mennä molempina päivinä ja molempien koirien kanssa ottamaan tottista kentälle. Toisaalta alotin Detalle melkein uuden asian, joten se oli hyvä alottaa kotoa. Eli meidän uus asia on merkille meno. Tässä ei ollu mitää ongelmaa. Kaks ensimmäistä toistoa tein niin että vein nakin n. puolen metrin päähän tötsästä ja lähetin perusasennosta. Häntä heiluen koira juoksi tötsän taakse ja kun koira käänty nakin syönnin jäkeen huusin "odota", koira jähmetty seisomaan merkin taakse. Naks ja paljon palkkaa. Näin toistin kaks kertaa, jonka jälkeen koira oliki jo hoksannu että sinne merkin taakse kuuluu mennä seisomaan. Otin nakin tötsältä pois ja palkkasin ekalla naksulla merkille menosta ja tokalla siellä odottelusta. Tuli kyllä hyvä fiilis kun tää onnistu näin hyvin. Targetin kanssa tätä on treenattu jo aiemminki, joten tää ei tavallaan ollu uus juttu Detalle. Mutta tästä on hyvä jatkaa.

Seuraaminen oli meijän seuraava juttu, joka osottautu tosi vaikeeks pienessä olkkarissa, meni iteltäki pää ihan sekasin ku jouduin kääntyilemään koko aja. Tarkotuksena oli kuitenkin nyt vaan se että koira pysyy koko ajan mukana vaikka oisin pyöriny ympyrää. Hyvin meni tääki, en naksutellu kun koira irtos, vasta sitten ku neiti oli oikeessa seuraamisasennossa. Viimeseks tehtiin liikkeestä seisomista, joka meni hienosti osittain. Koira kyllä pysähtyy käskystä ja jää odottamaan, mutta se ennakoi perusasennon joka kerta! Tein sitä että palkkasin seisomaan jäämisestä ja siinä olemisesta useeseen kertaan. Kävin palkkailemassa useempaan kertaan kun koira vaan seiso siinä paikalla mihin olin sen jättäny, mutta samantien ku kävelin koiran viereen se löi pepun maahan, siis niin nopeesti etten kerkee edes kissaa sanomaan.  Kokeilin sitä että palkkasin ja lähestyin eikä koira saanu liikkua, sitte saatoin aina palata takasin ja palkata ku koira ei taaskaa liikkunu, mut joka kerta ku oon tarpeeks lähellä se lyö pepun maahan ja tuijottaa innoissaan silmiin :D Täytyy varmaan harjotella ihan vaa sitä että koira seisoo mun vieressä ja jakaa tätä liikettä jotenkin muutenkin pieniin ostiin?? Oiskoha jollain tähän hyviä vinkkejä?

Lunan kanssa otettiin kans kotosalla ihan vaan lelun piilotus -leikkiä. Se innostu siitä ihan älyttömästi. Ekaa kertaa se oikeesti toi mulle lelua niin että se jätti sen maahan eikä pitäny siitä kiinni ajatuksella "vedä mami pliis ni mä pidän kovaa kiinni". Ajattelin että ehkä me jätetään irtikäsky kokonaan hetkeks ja leikitään vaan niin että koira tuo ite lelun mulle. Luna siis päästä irti käskystä, mut ei se siitä tykkää. Joskus se saattaa lelupalkan jälkeen mennä jonnekki kauas musta järsimään sitä lelua, etten vaan sais sitä. Tosin kyllä me  jatkossa vetoleikkejäki ollaan, siinä ei vaan anneta käskyjä :)

4 kommenttia:

  1. Heippa Laura!
    Löysin blogisi :)
    Seisomisesta, opeta ensin koira seisomaan ilman, että liität seisomista tuohon liikkeestä seisahtumis-liikkeeseen. Siedätä se siihen, että voit vaikka juosta sen ympäri sen seistä töröttäessä paikallaan - toki tämä lähtee paljon pienemmistä askelista liikkeelle aluksi. Paljon palkkaa, pikkuhiljaa kriteerin nostoa. Seisomisesta perusasentoon siirtyminen tulee kuvioon mukaan vasta, kun seisominen on varmaa. Itse treenaan myös seisomista nuoremman kanssa, nyt se saa palkan ihan vaan seisahtumisesta, seuraavaksi siitä, että malttaa odottaa että etäännyn siitä askeleen, seuraavaksi kaksi askelta eri suuntiin, siitä lähden sitten pikkuhiljaa kiertämään jne.

    VastaaPoista
  2. Kiitti vinkeistä :) Alotettiin just näin. Koira pysyy kyllä seisomassa joka tilanteessa. Koko seisominen on treenattu nyt siihen kuntoon että pysyy seisten vaikka sitä kopeloidaan, siis näyttelyitä varten.

    Koira siis pysyy paikallaan vaikka kävelen pois, tai kierrän sitä yms. Seisominen käsitteenä on siis mun näkökulmasta jo hanskassa :) Koira pystyy liittämään siihen käskysanan. Ongelmana on vaan se että kun se on hienosti pysähtyny seisomaan ja oon palkkaillu sitä kävelly ohi ja palkkaillu yms. se istuu välittömästi kun pääsen sen viereen. Neiti ehkä kuvittelee että aina kun seistään vieressä pitää olla perusasennossa. Jos kävelen ohi se pysyy seisten, mutta kun meen suoraan viereen se iskee pepun välittömästi maahan :D Meillä oli tää ennakointi ongelmana aluks myös liikkeestä maahanmenossa, mutta aloin palkkailla sitä siellä maassa vaikka ite seisoin vieressä. Detta ku tahtoo olla sellanen, että koittaa lukea ajatuksia :D Kauheen vaikee selittää tätä hommaa ja varmaan vielä vaikeempi neuvoa kun ei nää koko tilannetta.

    VastaaPoista
  3. Luulen ymmärtäväni :)Jos se kerran osaa seisoa, niin voisitko pyytää sen istumasta/maasta seisomaan sen ollessa sun vieressä, jolloin pääsisit palkkaamaan siitä, että se seisoo sun vieressä?

    VastaaPoista
  4. Joo sain ongelmaan jo ratkasun, mun mokat johtu palkan suunnasta. Oon tällanen säheltäjä ensin kokeillaan ja sitte pohditaan ku joku menee pieleen :D Mutta tästä selvittiin, täytyy kokeilla tota seiso, istu, maahan hommaa niin että koira tosiaa on sivulla iha muutenki vaa. Nyt oon päässy palkkailemaa paljo siitä vieressä seisomisesta, ni koira ei edes kokeile laskea peppua ennen käskyä. Hyvä idis!

    VastaaPoista